BABUNA (ЦРВЕНО)

Во срцето на Македонија, регионот Бабуна е познат по лозарството, благодарение на климата под влијание на планината Клепа и реките Бабуна и Вардар. Нејзините разновидни почви богати со хранливи материи на наклонети терени создаваат исклучителен тероар за одгледување грозје. Локалниот биодиверзитет, со над 50 растителни видови, ја збогатува микроклимата, витална за уникатното созревање на грозјето.
Уникатноста на тероарот, исто така, произлегува од спојот на континенталната и медитеранската клима. Нашите лозови насади се уникатно обвиен од три страни со овие две реки, формирајќи природна микроклима која ги ублажува температурните екстреми и го поттикнува постепеното зреење на грозјето. Овој процес е од суштинско значење за изразените ароми и богатите вкусови на нашите вина.

Температура на сервирање

16°C

18°C

Комбинација со храна

сирење

печен зеленчук

печено јагнешко месо

лосос

дивеч

Достапно во

0.75L