Научниците се едногласни: Умерената консумација на вино има корисни ефекти кога станува збор за кардиоваскуларни заболувања, дијабетес, остеопороза, невролошки заболувања и влијае на долговечноста. Во продолжение издвојуваме седум причини зошто виното е добро за здравјето.

separator

Умерената консумација на црвено вино дневно го намалува ризикот од појава на кардиоваскуларни болести, инфаркт и мозочен удар. Ова се должи на присуството на антоцијани кои го спречуваат запушувањето на артериите, овозможуваат поголем проток на крв и со тоа и намалување на крвниот притисок. Антоцијаните исто така ја зголемуваат виталноста на крвните садови и штитат од артериосклероза.

separator

Црвеното вино го штити нервниот систем, ги подобрува когнитивните способности и меморијата и го намалува ризикот од појава на деменција кај постарите. Антоцијаните содржани во црвеното вино имаат антиоксидантно дејство и им помагаат на нервните клетки подобро да се развиваат, истовремено зачувувајќи ја структурата на нервните клетки и овозможувајќи нивно нормално функционирање.

separator

Истражувањата покажале дека со умерена консумација на вино се регулира количеството на шеќер во крвта и се намалува ризикот од појава на дијабетес.

separator

Луѓето што умерено уживаат во вино секој ден имаат помала телесна маса од оние што само повремено го пијат овој пијалак, како и помал обем на струкот и помалку стомачно масно ткиво.

separator

Виното содржи моќни антиоксиданси кои ги врзуваат слободните радикали во организмот што можат да нанесат штета на телесните клетки. На тој начин тоа делува инхибирачки врз растот на канцерогените клетки.

separator

Белото вино содржи кафтарна киселина која има силно антиоксидантно дејство, го подобрува имунитетот и влијае на намалување на ризикот од Алцхајмерова болест.

separator

Ресвератролот кој е присутен во црвеното вино и штити од појава на срцеви болести поради тоа што го зголемува нивото на „добриот холестерол“, исто така ја зголемува и густината на коските на ’рбетот и го намалува ризикот од појава на остеопороза.