Полнето свинско филе со домати, босилок и сланина

Потребни состојки:

  • 1кг свинско месо
  • 60г сланина
  • 100г домати
  • 100мл масло
  • 1 лимон
  • босилок

Начин на приготвување:

  1. Зачинете го филето со сол и црн пипер.
  2. Исечете ги доматот и лимонот на тенки резанки.
  3. На едната половина од филето додајте ги доматот, лимонот и неколку ливчиња босилок. Од горната страна ставете ја другата половина од филето. Најгоре наредете ја сланината, резанките лимон и листовите босилок.
  4. Двете половини прицврстете ги со кујнски конец. Ставете го филето во тава, претходно намачкана со масло. Печете во рерна на средна температура.

Препорачано вино: