Пастрмка со пире од компир и тиквичка

Потребни состојки:

  • 50мл цеден лимон
  • 500г тиквичка
  • 150г путер
  • 500г пастрмка
  • 500г компир

Начин на приготвување:

  1. Исечете го ситно компирот и сварете го во малку вода, во поклопен сад.
  2. Откако компирот ќе биде полуварен, додајте ја ситно исечканата тиквичка.
  3. Откако ќе се сварат компирот и тиквичката, додајте лимонов сок и путер, и измешајте со миксер.
  4. На вака приготвеното пире, додајте ја пастрмката, која претходно се пече, се чисти од коските и се сечка на ситни парчиња.

Препорачано вино: