• Признанија
 • Награди

Вината на ВВ „Тиквеш“ се синергија на локалната традиција во производството на вино, инвестициите во најсовремената технологија во винската индустрија, примената на најдоброто светско знаење и искуство и енергијата на нашите вработени. Нашата посветеност кон врвниот квалитет ја препознаваат и ја потврдуваат релевантни организации и институции од регионот и светот, што за нас е дополнителна мотивација.

Секоја година, вината на ВВ „Тиквеш“ освојуваат над 50 престижни награди на најзначајните меѓународни натпревари за вино како што се: Decanter, International Wine Challenge, Mundus Vini, Chardonnay du Monde, Le Mondial du Rose, Citadelles du Vin и други. Горди сме на овие успеси и на тимот енолози на ВВ „Тиквеш“, чиј предводник од 2010 година е г. Марко Стојаковиќ, кој активно соработува со Филип Камби, еден од водечките консултанти за вино во светот.

Винарската визба „Тиквеш“ е единствената винарница во регионот со осум вина оценети од најпознатиот вински критичар во светот, Роберт Паркер (Robert M. Parker). Роберт Паркер и тимот на „The Wine Advocate“ доделија 94 поени на црвеното вино „Бела Вода“ 2010, потврдувајќи и надминувајќи ја оваа оцена со доделување 95 поени за „Бела Вода“ црвено од бербата 2012, а со над 90 поени беа оценети и други 7 наши вина.

Во 2015 и во 2016 година, „Тиквеш“ две години по ред ја доби наградата „Најкомпанија на годината“ што ја доделува регионалната канцеларија за Југоисточна Европа на Европското здружение на менаџери и списанието „Еуроменаџер“. На истата манифестација што се одржува во Сараево, наградата „Најменаџер на годината“ во 2015 година ја понесе претседателот на Управниот одбор на ВВ „Тиквеш“, г. Светозар Јаневски, а во 2016 година, генералниот директор на ВВ „Тиквеш“, г. Игор Илиевски. Претседателот на Управниот одбор, г. Светозар Јаневски, во 2015 година стана носител и на меѓународната награда за животно дело во претприемништвото „Креатори за столетијата“, доделена во рамките на самитот на претприемачи во регионот на Југоисточна Европа ‒ „300 Најдобри“ што се одржа во Дубровник.

Нашите активности на полето на корпоративната општествена одговорност беа препознаени и беа наградени во 2013 година во категоријата односи со пазарот, со Национална награда за најдобри општествено одговорни практики, а низ годините награди и признанија ни доделија потрошувачите и претставниците на винската индустрија на глобално ниво. Во 2008 година, „Тиквеш“ беше прогласен за најомилен регионален бренд на „Brand Fair Internacional“ – најголемата манифестација од областа на брендирањето во Југоисточна Европа што се одржа во Белград, Србија, додека, пак, на „Wine Innovation Forum“, во Париз, во 2008 година, „Тиквеш“ беше вброен меѓу триесетте најиновативни вински брендови во светот.

Награди

Година
Награда
Вино

2017

Decanter Asia Wine Awards

 • Domaine Lepovo Grand Cuvee 2015, Бронзен медал
 • Barovo Red 2015, Сребрен медал
 • Alexandria Cuvee Red 2015, Сребрен медал

China Wine and Spirits Awards

 • Domaine Lepovo Grand Cuvee 2015, Златен медал
 • Bela Voda Red 2015, Златен медал
 • Bela Voda White 2016, Двоен Златен Медал

Austria Wine Challenge

 • Temjanika Classic 2016, Сребрен медал
 • Grenache Blanc Special Selection 2016, Златен медал
 • Alexandria Cuvee Red 2015, Сребрен медал

Les Citadelles du Vin

 • Sauvignon Blanc Special Selection 2016, Златен медал
 • Domaine Lepovo Chardonnay 2016, Сребрен медал

Citta Del Vino

 • Barovo Red 2015, Златен медал

Selections Mondiales des Vins Canada

 • Domaine Lepovo Grand Cuvee 2013, Златен медал
 • Vranec Special Selection 2015, Златен медал

Vino Ljubljana

 • Domaine Lepovo Grand Cuvee 2015, Светски шампион
 • Cabernet Franc Special Selection 2016, Златен медал

Balkans International Wine Competition

 • Domaine Lepovo Chardonnay 2016, Бронзен медал
 • Cabernet Franc Special Selection 2016, Сребрен медал
 • Temjanika Special Selection 2016, Сребрен медал
 • Vranec Special Selection 2015, Сребрен медал
 • Alexandria Cuvee Red 2015, Сребрен медал

Concours Mondial de Bruxelle

 • Alexandria Rose 2016, Сребрен медал
 • Temjanika Special Selection 2016, Сребрен медал
 • Vranec Special Selection 2015, Сребрен медал
 • Barovo Red 2015, Сребрен медал
 • Domaine Lepovo Grand Cuvee 2013, Златен медал

Decanter World Wine Awards

 • Domaine Lepovo Chardonnay 2016, Бронзен медал
 • Bela Voda White 2016, Сребрен медал
 • Chardonnay Special Selection Oaked 2016, Сребрен медал
 • Alexandria Rose 2016, Бронзен медал
 • Alexandria Cuvee Rose 2016, Бронзен медал
 • Barovo Red 2015, Бронзен медал
 • Cabernet Franc Special Selection 2016, Сребрен медал
 • Cabernet Sauvignon Special Selection 2015, Бронзен медал
 • Alexandria Cuvee Red 2015, Пофалено
 • Vranec Special Selection 2015, Бронзен медал
 • Grenache Blanc Special Selection 2016, Бронзен медал
 • Alexandria Cuvee White 2016, Бронзен медал

International Wine Challenge

 • Domaine Lepovo Chardonnay 2016, Бронзен медал
 • Bela Voda White 2016, Бронзен медал
 • Alexandria White 2016, Бронзен медал
 • Barovo Red 2015, Сребрен медал
 • Cabernet Franc Special Selection 2016, Пофалено
 • Cabernet Sauvignon Special Selection 2015, Пофалено
 • Alexandria Cuvee Red 2015, Бронзен медал
 • Vranec Special Selection 2015, Трофеј
 • Grenache Blanc Special Selection 2016, Сребрен медал
 • Alexandria Cuvee White 2016, Бронзен медал
 • Alexandria Red 2015, Бронзен медал

Grenaches du Monde

 • Bela Voda White 2016, Бронзен медал

Chardonnay Du Monde

 • Chardonnay Special Selection 2016, Сребрен медал

Le Mondial du Rose

 • Alexandria Classic Rose 2016, Сребрен медал

Mundus Vini

 • Cabernet Franc Special Selection 2016, Сребрен медал
 • Vranec Special Selection 2015, Златен медал
 • Domaine Lepovo Chardonnay 2016, Сребрен медал
 • Domaine Lepovo Pinot Noir 2014, Златен медал
 • Barovo Red 2015, Златен медал

Sakura Japan Women Awards

 • Barovo White 2015, Двоен златен медал
 • Domaine Lepovo Chardonnay 2016, Двоен златен медал
 • Domaine Lepovo Grand Cuvee 2013, Златен медал

2016

Chardonnay Du Monde

 • Domaine Lepovo Chardonnay 2015, Сребрен медал

Concours Mondial de Bruxelle

 • Alexandria Rose 2015, Сребрен медал
 • Alexandria Cuvee Red 2014, Сребрен медал

Le Mondial du Rose

 • Rose Classic 2015, Сребрен медал
 • Alexandria Cuvee Rose 2015, Сребрен медал

Decanter World Wine Awards

 • Domaine Lepovo Grand Cuvee 2013, Бронзен медал
 • Grenache Blanc Special Selection 2015, Бронзен медал
 • Chardonnay Special Selection 2015, Бронзен медал
 • Alexandria Cuvee Red 2014, Бронзен медал
 • Bela Voda Red 2013, Бронзен медал
 • Barovo Red 2012, Бронзен медал
 • Domaine Lepovo Chardonnay 2014, Бронзен медал
 • Temjanika Special Selection 2015, Пофалено
 • Cabernet Sauvignon Special Selection 2014, Пофалено
 • Alexandria Rose 2015, Пофалено
 • Bela Voda White 2015, Пофалено
 • Alexandria Cuvee Rose 2015, Пофалено
 • Vranec Special Selection 2013, Пофалено

International Wine Challenge

 • Temjanika Special Selection 2015, Сребрен медал
 • Cabernet Sauvignon Special Selection 2014, Сребрен медал
 • Domaine Lepovo Grand Cuvee 2013, Бронзен медал
 • Chardonnay Special Selection 2015, Бронзен медал
 • Vranec Special Selection 2013, Пофалено
 • Alexandria Cuvee Rose 2015, Пофалено
 • Alexandria Cuvee Red 2014, Пофалено
 • Alexandria Rose 2015, Пофалено
 • Bela Voda White 2015, Пофалено
 • Bela Voda Red 2013, Пофалено
 • Barovo Red 2012, Пофалено
 • Domaine Lepovo Chardonnay 2015, Пофалено
 • Vranec and Merlot 2013, Пофалено

Les Citadelles du Vin

 • Alexandria Rose 2015, Златен медал
 • Sauvignon Blanc Special Selection 2015, Сребрен медал

Mundus Vini

 • Cabernet Franc Special Selection 2015, Златен медал
 • Alexandria Cuvee Rose 2015, Сребрен медал
 • Temjanika Special Selection 2015, Сребрен медал
 • Domaine Lepovo Grand Cuvee 2013, Златен медал
 • Domaine Lepovo Chardonnay 2015, Златен медал

Decanter Asia Wine Awards

 • T'ga za Jug 2013, Бронзен медал
 • Cabernet Sauvignon Special Selection 2014, Пофалено
 • Merlot Special Selection 2014, Пофалено
 • Vranec Special Selection 2013, Сребрен медал

Vino Ljubljana

 • Domaine Lepovo Grand Cuvee 2013, Светски шампион
 • Barovo Red 2013, Златен медал
 • Bela Voda Red 2013, Златен медал

Balkans International Wine Competition

 • Temjanika Special Selection 2015, Сребрен медал
 • Vranec Special Selection 2013, Сребрен медал
 • Domaine Lepovo Grand Cuvee 2013, Сребрен медал
 • Alexandria Cuvee White 2015, Бронзен медал
 • Alexandria Cuvee Red 2014, Бронзен медал

China Wine and Spirits Awards

 • Barovo Red 2013, Златен медал
 • Domaine Lepovo Grand Cuvee 2013, Двоен златен медал
 • Alexandria Cuvee White 2015, Златен медал
 • Alexandria Cuvee Red 2014, Бронзен медал

Sakura Japan Women Awards

 • Barovo Red 2012, Двоен златен медал
 • Bela Voda White 2014, Златен медал
 • Vranec Special Selection 2012, Сребрен медал

2015

Grenaches du Monde

 • Bela Voda White 2014, Сребрен медал

Chardonnay Du Monde

 • Domaine Lepovo Chardonnay 2013, Сребрен медал
 • Ergion 2012, Сребрен медал

Concours Mondial de Bruxelle

 • Temjanika Special Selection 2014, Сребрен медал
 • Vranec Special Selection 2013, Сребрен медал
 • Alexandria Cuvee Rose 2014, Златен медал
 • Alexandria Cuvee Red 2013, Златен медал

Le Mondial du Rose

 • Rose Classic 2014, Златен медал

Decanter World Wine Awards

 • Alexandria Cuvee Red 2013, Пофалено
 • Vranec Special Selection 2013, Бронзен медал
 • Merlot Special Selection 2013, Бронзен медал
 • Cabernet Sauvignon Special Selection 2013, Пофалено
 • Alexandria Cuvee Rose 2014, Бронзен медал
 • Temjanika Special Selection 2014, Бронзен медал
 • Grenache Blanc Special Selection 2014, Бронзен медал
 • Domaine Lepovo Chardonnay 2014, Бронзен медал
 • Domaine Lepovo Pinot Noir 2013, Бронзен медал
 • Rkaciteli Special Selection 2014, Бронзен медал
 • Bela Voda Red 2012, Пофалено
 • Barovo White 2014, Бронзен медал

International Wine Challenge

 • Alexandria Cuvee Red 2013, Сребрен медал
 • Vranec Special Selection 2013, Бронзен медал
 • Cabernet Sauvignon Special Selection 2013, Пофалено
 • Alexandria Cuvee Rose 2014, Пофалено
 • Temjanika Special Selection 2014, Пофалено
 • Grenache Blanc Special Selection 2014, Бронзен медал
 • Domaine Lepovo Chardonnay 2014, Бронзен медал
 • Domaine Lepovo Pinot Noir 2013, Пофалено
 • Rkaciteli Special Selection 2014, Бронзен медал
 • Bela Voda Red 2012, Бронзен медал
 • Barovo White 2014, Пофалено

Les Citadelles du Vin

 • Grenache Blanc Special Selection 2014, Златен медал
 • Alexandria Cuvee Red 2013, Златен медал
 • Vranec Special Selection 2013, Сребрен медал

Mundus Vini

 • Domaine Lepovo Chardonnay 2013, Сребрен медал
 • Domaine Lepovo Pinot Noir 2013, Златен медал
 • Alexandria Cuvee Red 2013, Сребрен медал

Muscats Du Monde

 • Temjanika Special Selection 2014, Сребрен медал

Selections mondiales des Vins Canada

 • Vranec Special Selection 2013, Златен медал

Decanter Asia Wine Awards

 • Barovo Red 2013, Бронзен медал
 • Barovo White 2014, Бронзен медал
 • Vranec Special Selection 2013, Златен медал

Vino Ljubljana

 • Vranec Special Selection 2013, Златен медал
 • Alexandria Cuvee Red 2013, Златен медал

Balkans International Wine Competition

 • Alexandria Cuvee White 2014, Златен медал
 • Alexandria Cuvee Rose 2014, Сребрен медал
 • Alexandria Cuvee Red 2013, Златен медал
 • Barovo Red 2013, Сребрен медал

International Wine Contest Buchurest

 • Temjanika Special Selection 2014, Златен медал
 • Vranec Special Selection 2013, Златен медал

2014

Chardonnay Du Monde

 • Chardonnay Limited Edition 2013, Сребрен медал
 • Chardonnay Limited Edition 2012, Сребрен медал

Concours Mondial de Bruxelle

 • Vranec Special Selection 2012, Сребрен медал

Le Mondial du Rose

 • Rose Classic 2013, Златен медал
 • Alexandria Cuvee Rose 2013, Златен медал

Decanter World Wine Awards

 • Grenache Blanc Special Selection 2013, Пофалено
 • Temjanika Special Selection 2013, Бронзен медал
 • Vranec Special Selection 2012, Бронзен медал
 • Alexandria Cuvee Red 2012, Пофалено
 • Alexandria Cuvee Rose 2013, Бронзен медал
 • Alexandria Cuvee White 2013, Бронзен медал
 • Barovo Red 2011, Бронзен медал
 • Barovo Red 2012, Пофалено
 • Barovo White 2013, Пофалено
 • Bela Voda Red 2012, Бронзен медал

International Wine Challenge

 • Barovo White 2013, Бронзен медал
 • Barovo Red 2012, Бронзен медал
 • Bela Voda White 2013, Бронзен медал
 • Bela Voda Red 2012, Бронзен медал
 • Alexandria Cuvee Rose 2013, Бронзен медал

Les Citadelles du Vin

 • Barovo Red 2012, Бронзен медал

Mundus Vini

 • Temjanika Special Selection 2013, Златен медал
 • Vranec Special Selection 2012, Сребрен медал
 • Alexandria Cuvee Red 2012, Златен медал

Decanter Asia Wine Awards

 • Temjanika Special Selection 2013, Пофалено
 • Vranec Special Selection 2012, Бронзен медал
 • T'ga za Jug Classic 2013, Бронзен медал
 • Barovo Red 2012, Сребрен медал
 • Chardonnay Lepovo 2013, Пофалено

Hong Kong International Wine and Spirit Competition

 • Lozova Zolta , Сребрен медал
 • T'ga za Jug Classic 2013, Бронзен медал
 • Temjanika Special Selection 2013, Бронзен медал
 • Vranec Special Selection 2012, Сребрен медал
 • Barovo White 2013, Сребрен медал
 • Bela Voda Red 2012, Сребрен медал

Vino Balkanika Bulgaria

 • Barovo Red 2011, Сребрен медал
 • Temjanika Special Selection 2013, Сребрен медал

Vino Ljubljana

 • Bela Voda Red 2011, Златен медал

Balkans International Wine Competition

 • Temjanika Special Selection 2013, Сребрен медал
 • Vranec Special Selection 2012, Златен медал
 • Alexandria Cuvee Red 2013, Златен медал
 • Alexandria Cuvee White 2013, Бронзен медал

2013

Grenaches du Monde

 • Grenache Blanc Special Selection 2012, Златен медал
 • Bela Voda White 2012, Сребрен медал
 • Bela Voda White 2011, Сребрен медал

Chardonnay Du Monde

 • Chardonnay Limited Edition 2012, Сребрен медал
 • Chardonnay Special Selection 2012, Бронзен медал

Le Mondial du Rose

 • Rose Classic 2012, Сребрен медал

Vino Balkanika Bulgaria

 • Temjanika Special Selection 2012, Златен медал
 • Rkaciteli Special Selection 2012, Сребрен медал
 • Barovo Red 2010, Сребрен медал

Decanter World Wine Awards

 • Barovo White 2012, Сребрен медал
 • Bela Voda White 2012, Бронзен медал
 • Bela Voda Red 2010, Бронзен медал
 • T'ga za Jug 2012, Бронзен медал

International Wine Challenge

 • Bela Voda White 2012, Сребрен медал
 • Muscat Ottonel Special Selection 2012, Сребрен медал
 • Rkaciteli Special Selection 2012, Сребрен медал
 • Sauvignon Blanc Special Selection 2012, Сребрен медал
 • Alexandria Cuvee Rose 2012, Бронзен медал
 • Alexandria Cuvee White 2012, Бронзен медал
 • Barovo White 2012, Бронзен медал
 • T'ga za Jug 2010, Бронзен медал

Concours Mondial de Bruxelle

 • Barovo Red 2010, Златен медал
 • Temjanika Special Selection 2012, Златен медал

Balkans International Wine Competition

 • Temjanika Special Selection 2012, Златен медал
 • Sauvignon Blanc Special Selection 2012, Сребрен медал
 • Barovo White 2012, Сребрен медал
 • Vranec Special Selection 2011, Сребрен медал
 • Barovo Red 2012, Бронзен медал
 • Rkaciteli Special Selection 2010, Бронзен медал

Les Citadelles du Vin

 • Barovo Red 2010, Златен медал
 • Rkaciteli Special Selection 2012, Сребрен медал
 • Bela Voda White 2012, Сребрен медал

Mundus Vini

 • Barovo White 2012, Златен медал
 • Temjanika Special Selection 2012, Сребрен медал

Slovenian Wine Festival

 • Barovo White 2012, Златен медал